Remek-djelo prirode

Inspiraciju za naše greenovacije crpimo iz prirode. Jer ona je ultimativno remek-djelo. Čudesno i fascinantno. To daje poseban gušt i čar našem stvaralaštvu, ali nam i donekle olakšava: pola posla odradi priroda, a pola mi. 🙂

 

Svaki je komad drva jedinstven i neponovljiv. Ali, ponekad naletimo na neki koji je još posebniji i jedinstveniji. Koji se ne viđa baš često. Kojeg imamo u vrlo ograničenim količinama. I koji svojim oblikom, teksturom i bojom nadilazi granice jedinstvenosti. Zato u našoj ponudi imamo zasebnu, ograničenu seriju lampi koje je zbog neučestalosti materijala te specifičnog prirodnog izgleda teško ponoviti. One su jedne i jedine. Unikati u pravom smislu riječi. Svojevrsna umjetnička djela. Zato zaslužuju poseban tretman. I zasebnu kategoriju.

 

U toj kategoriji nalazi se lampa koju zovemo Kockica maslina. Ona je sve samo ne običan komad drva izrezan na način da izgleda kao kocka. To je komad drva koji pokazuje svu težinu života, surovost, nedaće, žeđ, bolesti, nevremena, ali ustraje, bori se, preživljava. On priča priču o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, u njemu su sva četiri godišnja doba, sve vremenske prilike i neprilike, sreća i nesreća.

 

Maslina je u svojoj srži simbol borbe protiv teških (životnih) uvjeta i neodustajanja. Zato je tako prekrasno kvrgava, čvorasta, razgranata, neukroćena. Koliko god se trudili dovesti je u red, ona će i dalje rasti po svome. Osim na svojoj kori, maslina svoje teške životne uvjete i sve kroz što je prošla naročito pokazuje u svojoj unutrašnjosti. Kako dočarati tu eksploziju tekstura, oblika, boja, a da se pritom ne izgubi ta njezina čar?

 

Kod izrade ove lampe fokus smo htjeli zadržati na sirovoj prirodnosti njezine nutrine koju smo izbalansirali sa savršeno, ručno izbrušenim plohama jednog tako jednostavnog i bazičnog oblika poput kocke. Taman toliko da ne izdominira, ali da prikaže ono najbolje od samog drva.

Njezina stvarna vrijednost zapravo je neprocjenjiva; zbog njezine veličine i starosti, veoma je teško, ako ne i nemoguće, dobiti ovakav komad drva masline. Pogotovo ove naše, istarske. To je moguće jedino u situacijama kada se stablo razboli, osuši, ili sruši prilikom velikog nevremena. Tada, i jednino tada, njezino drvo može postati dio neke nove priče, živjeti novi život.


Slični sadržaj